pressmeddelande "STILLHET I FÖRSKOLA OCH SKOLA"

2017-10-12

Vi människor drömmer om trygghet, fred, hälsa och utveckling för oss själva, våra barn och barnbarn. Men verkligheten är att barn och vuxna i dag är splittrade, oroliga och stressade. Var femte elev i den svenska grundskolan mår dåligt. Bristande trygghet och studiero var 2016 den vanligaste orsaken till Skolinspektionens kritik av skolor – och samtidigt har pedagoger i förskola och skola ambitioner och arbetsbördor som är närmast övermänskliga.

Stillhet i förskola och skola visar hur situationen med enkla medel kan hjälpas upp. Boken har skrivits Anna Bornstein, författare till ett dussintal böcker och initiativtagare till den ideella föreningen Drömmen om det goda, där bokens stillhetsmetodik utvecklats sedan slutet av 1990-talet. Nu är verksamheten spridd över hela landet och i boken ger Anna Bornstein röst åt skickliga pedagoger och skolledare som visar hur barn och unga från förskola till gymnasium lär sig metodikens fyra övningsformer stillhet, beröring, reflektion och kontemplativ rörelse (qigong/yoga). Lärarnas arbete och deras reflektioner och erfarenheter skildras. Barnens och elevernas respons får vi också ta del av, liksom av övningarnas effekter, belysta med hjälp av medicinsk och neurologisk forskning.

Stillhet i förskola och skola är en guldgruva för alla pedagoger, förskolechefer och rektorer som tar skollagens krav på en lugn och trygg miljö för våra barn och elever på allvar. Bokens många övningar och praktiska exempel gör den läsvärd för alla som upptäckt att barn och unga älskar stillhetsstunder.

UR BOKENS FÖRORD

"Skollagen och förskolans och skolans styrdokument betonar vikten av en lugn och trygg miljö. Enligt barnkonventionen, som enligt regeringens förslag ska gälla som svensk lag från den 1 januari 2018, har varje barn rätt till bra hälsa. Den här boken visar hur vi med enkla medel och utan stora kostnader kan förverkliga dessa viktiga mål. Den berättar om tjugo års erfarenhet av att väva in stillhetsstunder i förskolor, grundskolor och gymnasier runt om i Sverige. I boken får du möta lärare och pionjärer som gått före och prövat. Här finns stillhetsuppdraget förtydligat, forskningsunderlag och erfarenheter av stillhetsövning med barn och elever i alla åldrar. Vi berättar inte bara om goda frukter utan också om hindren och hur de kan tacklas. Om vikten av att känna och förstå svårigheterna, men också av att tro på de goda möjligheterna."  

OM FÖRFATTAREN

Anna Bornstein är författare, journalist och föreläsare med lång erfarenhet av att möta pedagoger, barn och elever i alla skolformer och åldrar. Anna Bornstein skrev under många år på Svenska Dagbladets Idag-sida om existentiella perspektiv, meditation, djuppsykologi och ickevåld. Hon har bland annat skrivit böckerna Kroppskänning (1999), Intuition (2000) och Den samiska vandringsrösten (2002). Anna Bornstein är också initiativtagare till den ideella föreningen Drömmen om det goda (http://dreamofthegood.org/) och har varit med och utvecklat dess metodik.

OM FÖRLAGET

Dana Förlag (www.danaforlag.se) startades 2011 av Peter Fowelin. Utgivningen inriktar sig mot mindfulness, hjärnforskning och personligt ledarskap utifrån ett holistiskt och existentiellt perspektiv.

RECENSIONSEXEMPLAR

Kontakta Peter Fowelin via mejl peter[at]danaforlag.se eller telefon 0707-72 85 77.

FAKTA OM BOKEN

Författare: Anna Bornstein
Titel: Stillhet i förskola och skola - steg för steg
Förlag: Dana Förlag
Bandtyp: Danskt band
Antal sidor: 240 sidor
Dimensioner (bredd x höjd x ryggbredd): 156 x 128 x 16 mm
Vikt: 375 g
Utgivningsdatum: 2017-10-30
ISBN: 978-91-979486-9-2
Ca-pris: 195 SEK

  

HÖGUPPLÖST 
BOKOMSLAG

Bryt vanans makt

 

HÖGUPPLÖST 
FÖRFATTARPORTRÄTT

Fotografens namn Anders Rosenberg anges vid publiceringen. Obs! Bilden får endast användas i samband med recension eller motsvarande av boken "Stillhet i förskolan och skola". För annan användning ta kontakt med förlaget eller direkt med Anders Rosenberg (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).
Anna Borstein

 

Sök

Dana Förlag på Facebook

Dana Förlag

c/o Peter Fowelin
Hasselstigen 42
152 30 Södertälje
08-550 602 74
0707-72 85 77
E-post: peter[at]danaforlag.se
Webb: www.danaforlag.se