Välkomna det ovälkomna

- lev helhjärtat i en förkrossad värld

Författare: Pema Chödrön

175 kr 129 kr/st

Beskrivning

Utgivningsdatum: 2020-11-15

När vi är mitt uppe i en stor kris – klimatet, en pandemi eller våldet i våra samhällen – finns risken att vi förlorar hoppet, förtvivlar eller vänder oss bort. Men när det känns som att världen står i brand behövs optimismen mer än någonsin, menar Pema Chödrön i ”Välkomna det ovälkomna”. Passivitet och modlöshet ger ingen hjälp. Inte heller polarisering eller eldfängd aggressivitet.

Chödröns budskap är att vi kan lära oss att lita på vår förmåga till vishet, omsorg och medkänsla, istället för att tappa modet. Hemligheten är paradoxalt nog att öppna sig inför det svåra som sker och välkomna det vi egentligen vill slippa. När vi gör det på Chödröns sätt, och med övningarna i hennes bok, får vi kontakt med vår inre godhet, vishet och styrka. Då kan vi leva helhjärtat även i en förkrossad värld.

Hur vi agerar nu kommer att avgöra åt vilket håll världen rör sig. Pema Chödrön lär oss lita på vår grundläggande godhet och ger oss nycklar till både vårt personliga välbefinnande och ett starkare samhälle – nu och i framtiden.

Bokfakta

Författare: Pema Chödrön

Titel: Välkomna det ovälkomna - lev helhjärtat i en förkrossad värld

Orginalets titel: Welcoming the Unwelcome - Wholehearted Living in a Brokenhearted World

Översättare: Agneta Sellin

Upplaga: 1

Bandtyp: Häftad

Antal sidor: 208

Dimensioner (bredd x höjd x ryggbredd): 125 x 147 x 11 mm

Vikt: 225 g

Utgivningsdatum: 2020-11-15

ISBN: 978-91-986428-1-0

Pris: 175 kr kr

Läs mer om boken

När vi är mitt uppe i en stor kris – som med klimatet, en pandemi eller våldet i våra samhällen – finns risken att vi förlorar hoppet, förtvivlar eller vänder oss bort. Men när det känns som att världen står i brand behövs optimismen mer än någonsin, menar Pema Chödrön i ”Välkomna det ovälkomna – lev helhjärtat i en förkrossad värld”. Passivitet och modlöshet hjälper oss inte, men heller inte den polarisering där vi låser oss i positioner om ”rätt” och ”fel” eller ”vi” och ”dom”. Andra återvändsgränder är ilska och aggressivitet – hur befogad den än kan tyckas över sakernas tillstånd – liksom flykt till njutningar eller missbruk.

När saker och ting blir svåra kan det frambringa det bästa i människan och inte det sämsta, betonar Pema Chödrön. Vi kan lära oss att lita på vår förmåga till vishet, omsorg och medkänsla istället för att tappa modet. Hemligheten är paradoxalt nog att öppna sig inför det svåra som sker och välkomna det vi egentligen vill slippa. När vi gör det på Chödröns sätt, och med övningarna i hennes bok, får vi kontakt med vår inre godhet, vishet och styrka. Då kan vi leva helhjärtat även i en förkrossad värld.

Framtiden är ett oskrivet blad och hur vi agerar nu kommer att avgöra åt vilket håll världen rör sig. Att vidga perspektivet och bli mer medveten på individnivå har även en positiv effekt på samhället i stort. Chödrön menar att om tillräckligt många av oss verkligen kan känna det vi känner och stå upprätt inför vår sårbarhet istället för att tappa hoppet, så kommer det att leda till att vi kan finnas för varandra. På det sättet kan vår grundläggande godhet ge oss nycklar till både vårt personliga välbefinnande och till ett starkare samhälle – nu och i framtiden.

INNEHÅLL
1. Börja med ett förkrossat hjärta
2. Har det någon betydelse?
3. Att överbrygga polarisering
4. Den sköna konsten att misslyckas
5. Icke-förkastandets väg
6. Precis som det är
7. Att inte tappa modet
8. Utanför trygghetszonen
9. Att tala utifrån den mänsklighet vi delar
10. Som man benämner en sak, så framstår den
11. Att praktisera öppen medvetenhet
12. Livet förändras på ett ögonblick
13. Kall tomhet
14. Att uppleva nuet
15. Födelse och död i varje ögonblick
16. Tänk dig livet utan ett jag
17. Vår vishet förändrar världen
18. Att välkomna det ovälkomna med ett skratt
19. Att lära av våra lärare
20. Omöjligt uppdrag

UR KAPITEL 1 OM BODDHICITTA – DET VÄCKTA HJÄRTAT
Buddha lärde att vi alla i vår kärna är goda och kärleksfulla. Och denna grundläggande godhet gör att vi helt naturligt vill finnas där för andra, i synnerhet för dem som står oss närmast och dem som har de största behoven. Vi är intensivt medvetna om att andra behöver oss och att vårt samhälle och hela planeten behöver oss, särskilt nu. (—)

Att skydda oss från smärta – vår egen eller andras – har aldrig fungerat. Alla vill bli kvitt sitt lidande, men de flesta av oss tar itu med det på sätt som bara gör ont värre. Att avskärma oss från sårbarheten hos alla levande varelser – vilket inkluderar vår egen sårbarhet – utestänger oss från möjligheten att uppleva livet fullt ut. Vår värld krymper. (—)

Men om vi gradvis ökar vår förmåga att vara närvarande i vår smärta och i världens lidande, kommer vi att överraska oss själva med vårt växande mod. Allteftersom vi tränar oss i att odla ett krossat hjärta bygger vi stegvis upp styrka och färdighet att hantera mer och mer. (—) När vi väcker bodhicitta åtar vi oss att övervinna allt som skymmer vår inneboende vishet och vår medkänsla, allt som stänger oss ute från vår naturliga förmåga att känna med och vara till gagn för andra.

OM FÖRFATTAREN

Pema Chödrön är författare och buddhist från USA. Hon föddes 1936 i New York City som Deirdre Blomfield-Brown. Hon mötte sin läromästare Chögyam Trungpa Rinpoche1972 och studerade för honom från 1974 till hans död 1987.

1981 blev Pema Chödrön fullvärdig medlem i den kinesiska grenen av buddhismen. Hon tjänstgjorde vid Karma Dzong i Boulder Colorado innan hon 1984 flyttade till det lantliga Cape Breton i Nova Scotia för att bli andlig ledare vid Gampo Abbey, det första tibetanska klostret i Nordamerika för västerlänningar.

Pema Chödrön har skrivit ett flertal böcker, bland annat Bryt vanans makt – vinn inre frihet, som getts ut av Dana Förlag (2016). Andra kända titlar är ”The Places That Scare You” och ”When Things Fall Apart” (svensk titel ”När allt rasar samman”). Läs mer om Pema Chödrön här: http://pemachodronfoundation.org/.

Sagt om boken

Pressinformation

Dana Förlag